dilluns, 16 de maig del 2016

Sessió 16 de Maig


L'any 1864 es va construir la primera línia de via estreta d'Espanya, un tramvia de tracció animal que unia les localitats de Carcaixent i Gandia, passant per Tavernes. Va ser en 1884 quan va arribar fins a Dénia, convertit ja en un tren a vapor.
Després de 90 anys recorrent el trajecte Gandia, Oliva, Molinell, el Verger, Palmar, Dénia, va ser el tren número 1655, el qual va realitzar l'últim trajecte. Armando Lemos, l'interventor, i Francisco Timor, van ser els responsables de tancar el servei.
El tren va ser tot un símbol de progrés per a Gandia i Dénia. A la ciutat ducal dividia l'entramat urbà. Els que vivien a una part de les vies no tenien llum elèctrica i altres avantatges del progrés i aquella època va coincidir amb la divisió de Corea en els dos països utilitzant com a separador el paral·lel 38. Per això la via del tren va passar a ser coneguda com el paral·lel 38 pels veïns de la zona. Lemos no només es va encarregar de tancar aquest tram, ja que l'11 de juliol de 1969, també va ser la persona que va recollir totes les claus de les estacions del trajecte que anava des Carcaixent a Gandia. Va ser l'encarregat de tancar el única ruta ferroviària que unia Dénia amb la capital valenciana.

1 comentari:

  1. Possiblement esteu fent un projecte sobre la història del ferrocarril a La Safor? Pot ser podria ser aquesta també una bona línia de treball...

    ResponElimina