dijous, 19 de desembre del 2013

Actualització del sistema Ubuntu

Com qualsevol programa, GNU/Linux està contínuament sotmès a canvis i millores,  i més en el cas del  programari lliure, que al estar construït i supervisat per milers de programadors d'arreu del món, el procés de trobar errors i solucionar-los és molt ràpid i dinàmic. Per tant cal actualitzar regularment el sistema i els seus components. Actualitzar vol dir que tots els programes, llibreries i paquets que hi ha instal·lats al sistema són canviats a les darreres versions disponibles.
A més, com el nostre sistema és lliure, podem gaudir de la facilitat de baixar-nos totes aquestes actualitzacions directament des d'internet, sense haver d'anar embolicant-nos amb CD's, programes instal·ladors, verificació de llicències o "activacions" i demés embolics que tenen els sistemes propietaris, tot baixa, s'instal·la i es configura automàgicament des d'internet.

ATENCIÓ

Una altra cosa que pot assemblar-se a l'actualització és el que s'anomena Actualització de Versió, o dist-upgrade en anglès: passar d'una versió del sistema a una altra, p. e. de la 13.04 a la 13.10.
Aquest procediment sí pot ser font de problemes i vos aconselle que NO el feu! Per tant si veieu un quadre com aquest, heu de contestar "No actualitzar".


Ubuntu comprova periòdicament la disponibilitat d'actualitzacions i, si esteu al sistema amb un usuari administrador, posa en marxa el programa Gestor d'Actualitzacions per demanar-vos si voleu actualitzar:

Unes recomanacions a l'hora d'aplicar les actualitzacions:

  • Com ja avisa la pròpia finestra d'actualització, és millor tindre el sistema connectat a la xarxa elèctrica i no funcionant amb la bateria, ja que al ser l'actualització un procés que pot ser crític, podria quedar el sistema malmés si s'esgota la bateria abans de finalitzar.
  • Ja que els paquets d'actualització baixen directament des de repositoris on line, es necessària una bona connexió a internet, amb bona estabilitat i ample de banda, per tant no actualitzeu quan disposeu de connexions públiques o compartides amb molts usuaris, com la de l'IES.
  • De vegades hi ha actualitzacions molt grans, sobretot quan fa temps que no s'actualitza, per tant s'ha de preveure el disposar de suficient temps per permetre que arribe a termini tot el procés.

També podem executar manualment el programa Gestor d'actualitzacions, cercant-lo al dash, per si heu canviat la periodicitat de la cerca d'actualitzacions o si voleu assegurar-vos de tindre el sistema actualitzat:


Hauríeu de llegir aquesta àmplia descripció del procés d'actualització i les ferramentes de què disposem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada