dissabte, 27 de juliol del 2013

PROVA NÚMERO 4. EXERCICI DE SIMULACIÓ HISTÒRICA

Et proposem la següent activitat...: exercici de simulació seguint-ne el següent procediment:


 1. Formem grups de 4 alumnes.
 2. Llegim individualment el breu relat que teniu a continuació.
 3. Al si del grup es debateix la qüestió: 15 minuts.
 4. Després, individualment, cada alumne redacta les seues conclusions al bloc en aquest post: 25 minuts.
 5. La prova es qualificada amb "MOLT BÉ(10)", "CORRECTE - BÉ (7)", "SUFICIENT (6) o "INSUFICIENT - MILLORABLE (4)"
Malauradament, sembla que aquest és un escenari que es contempla de diversos llocs de la xarxa. Abans de començar l'exercici, lleig en aquest enllaç una notícia sobre la temàtica.


Descripció de la situació: 
" Estem tots i totes a l'aula i, sobtadament, succeix un cataclisme nuclear: després de llargues èpoques de tensions i enfrontaments entre diverses nacions, ha passat allò que molts temien, els atacs mutus amb utilització d'armament atòmic que ha desencadenat una guerra general de caràcter nuclear que ha aniquilat gairebé la totalitat de la vida sobre el planeta. Som a l'any 2057 i es pot dir que la història de la humanitat ha arribat a la seua fi..., però no tothom s'ha extinguit, determinades espècies animals i vegetals i petits grups humans han sobreviscut en un ecosistema molt deteriorat per la contaminació.
Moltíssims anys després (al voltant de l'any 2400) del cataclisme, aquestos grups han anat evolucionant i han aconseguit, paral·lelament a la millora ambiental i a la fi de l'hivern nuclear, restaurar la vida sobre el planeta. 
Entre altres objectius i tasques la nova humanitat vol conéixer aspectes de la vida anterior, i tan sols és possible anar reconstruint el passat amb el descobriment de restes materials i assentaments. En aquesta línia, un grup d'investigadors arriba a una zona de la qual se sap que a l'era pre-nuclear estava densament poblada, tot i que a hores d'ara esta parcialment ocupada per l'aigua i totalment deshabitada, aquesta zona és l'actual comarca de La Safor, i els investigadors comencen la seua feina. 
Un dia de vent intens deixa al descobert rastres d'un edifici gran, bastant regular i simètric: és el nostre Institut. Les excavacions s'inicien i arriben a l'aula on ara ens trobàvem nosaltres, i les evidències són les següents:

 • Hi aparèixen 33 esquelets
 • Els anàlisis de carbono 14 i l'ADN permenten conclure que uns quants perteneixen al sexe femení i altres al masculí, i a més, tots llevat d'un són d'infants; aquest correspon a un home adult.
 • Hi ha 32 esquelets perfectament ordenats a una part de l'espai (més ampli) i hi ha 1, el de l'home adult, separat de la resta.
 • La sala apareix perfectament delimitada, i se detecten accesos i tres grans finestrals amb restes de reixes, les quals sovintegen també a altres depedències i edificis d'una ciutat que s'anomenava Oliva."
Tenint present tots aquests indicis i restes, heu d'intentar deduir o traure conclussions respecte la situació.

37 comentaris:

 1. Supose que quan va haver el cataclisme a l'any 2.057, jo els meus companys de 1 eso C del institut Gregori Maians estàvem en la classe 1W3 TIC fent deures o una altra cosa.
  Supose que quan va pasar la exploció no es va extingir tot.
  Supose que quan va tornar la vida al nostre planeta a l'any 2.400 volien tornar a conéixer la vida anterior.
  Supose que els investigadors amb materials i assentaments van trobar el institut Gregori Maians i van tornar a reconstruir La Safor.
  Supose que els 33 esquelets són dels meus companys, del meu mestre de socials i meu.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Comentari manifestament millorable. Cal entendre com a conclussió allò que deduïem d'una sèrie d'evidències, no un resum; per exemple si en algun lloc del relat diu que les reixes sovintejen a molts edificis podem deduir que en aquella societat existia una sensació d'inseguretat, etc.

   Elimina
 2. 1.Supose que quan va haver la explosió nuclear jo amb els meus companys de la classe 1 eso C del ies Gregori 2.maians estàvem fent deures.
  3.Supose que al haver la explosió no es va extingir tot i a poc i a poc va tornar la vida.
  4.Supose que al tornar la vida hi va haver investigador que van investigar el oritge de aquesta explosió i que van trobar restes materials de lo que va deixar el succeint.
  5.Supose que amb els rests materials que van trobar els investigadors van reconstruir la Safor.
  6.Crec que la gent va tornar a la vida que teniem nosaltres dia a dia.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Comentari manifestament millorable. Cal entendre com a conclussió allò que deduïem d'una sèrie d'evidències, no un resum; per exemple si es troben 33 persones concentrades i ordenades en un lloc podem deduir una activitat col·lectiva del tipus classe, conferència o fins i tot ofici religiós.

   Elimina
 3. Supose que quant va haver la explosió nuclear jo amb els meus companys de la classe 1er eso C estàvem fent deures en la classe i va haver una explosió nuclear en tot el mon i vam morir tots però en l'any 2400 la vida va tornar i dos investigadors volien investigar el que havia passat en la vida anterior i en la safor varen veure un edifici que era el institut gregori mains els investigadors varen entrar i en la classe de 1er eso 1w3 T.I.C varen trobar 33 esquelets i un esquelet era adult la sala apareix perfectament delimitada, i es varen detectar accessos i tres grans finestrals amb restes de reixes, les quals sovintegen també a altres depedències i edificis d'una ciutat que s'anomenava "Oliva"

  ResponElimina
  Respostes
  1. El que fas en la teua resposta es glosar la narració, és a dir reproduir amb paraules i expressions més o menys semblants el mateix. Procurem evitar això.

   Elimina
 4. En el any 2057 va sorgir una bomba nuclear en el poble anomenat oliva en el institut de Gregori maians en la habitació 1w 3ticvan aparèixer 33 xiquets de 1 Eso i un adult que era el mestre de socials i niaven 4 Ventanals en reixes de ferro en la habitació nia via sexe femení i masculí.

  ResponElimina
  Respostes
  1. La primera observació que hem de fer-te es respecte les faltes d'ortografia: heu de tenir més cura, repassar l'escrit i corregir.
   Una altra observació és sobre el contingut: comentari manifestament millorable. Cal entendre com a conclussió allò que deduïem d'una sèrie d'evidències, no un resum; per exemple, si a la sala on es descobreixen 33 esquelets, 32 són d'infants i 1 d'adult cal poder pensar que aquest te una certa ascendència sobre la resta: líder, professor, sacerdot...?

   Elimina
 5. Uns investigadors es troben a la aula 1W3 TIC investigant sobre la explosió del 2013.
  Van trobar 23 cadabers de xiquets i 1 de un home adult. Sobre lo que estem investigant sabem que estaven en la classe de Socials perquè em trobat un llibre vell que posava Socials. També vam trobar tecles de hordenador antic. Pensem que pot tindre alguna relació en Tecnologia perquè hi haven moltes tecles de hordenaodr. Però no sabem res mes.

  ResponElimina
  Respostes
  1. És molt important fer cura de les faltes d'ortografia: cal repassar allò que escrivim i corregir. El comentari resulta suficientment encertat respecte el seu contingut.

   Elimina
 6. BOMBA NUCLEAR
  S'ha trobat vaig terra una població que segons diuen els científics es deia Oliva, mes per a vall han trobat un institut anomenat Lluís Vives en una classe anomenada 1W3 hi havien 32 xiquets i 32 ordenadors hi havien 14 persones que anaven a per l'ordenador i 18 persones que ja el tenien.
  Ens han informat que els ordenadors que estaven al armari encara anaven.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sota terra o baix terra, NO "vaig terra". Primerament i per a properes ocasions és MOLT IMPORTANT que reviseu l'ortografia i la redacció acurada. I pel que fa al contingut insistim en traure conclussions, és a dir, en base a les evidències que podem deduir.

   Elimina
 7. La meua conclusio es que en l'any 2013 va haver una castre nuclear que va morir molta gent nomes van sobreviure uns xicotets grups de persones.Ara eixos xicotets gusps de persones estan invenstigant perque va pasar eixa catrastre.Moltissims anys despues sobre el any 2400 del cataclisme, aquells grups de persones han anat evolucionant i han aconseguit,restaurar la vida sobre el planeta.Ara la nova humanitat vol coneixér aspectes de la vida anterior, i tan sols és possible anar reconstruint el passat amb el descobriment de restes de materials i assentaments.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hem d'acostumar-nos a revisar la redacció i corregir les faltes, i pel que fa al contingut falta per indicar la seua part fonamental, les deduccions que podem traure a partir de restes materials i assentaments tal com molt bé tu mateix dius.

   Elimina
 8. Oliva fa 400 anys després d'una catàstrofe nuclear

  Estan tots els carrers buits, també vehiculs buits i portes obertes de tots els llocs com cafeteries bars restaurants tendes...etc
  Hi havien edificis tots amb arena i escoles e instituts varem entrar en un intitut que es cridava Gregori Maians varem pujar espai per que hi havien coses que si pisaves et podies fer molt de mal també hi havien motxilles i llibres rabejats per tots els costats. Donava por varem entrar en una classe que era la 1 W 3 hi havien peces d'ordinadors també 34 esquelets que segons els estudis eren 33 xiquets i 1 major possiblement el professor segur aquelles persones no varem donar-se conter i van morir alli

  ResponElimina
  Respostes
  1. - vehicles, NO "vehiculs"
   - És molt important que revisem la redacció i les faltes; per un altra ocasió, per favor abans de publicar un comentari repasa'l.
   Respecte al comentari en si, no acabem de treure les conclussions oportunes, com per exemple a partir de l'estructura de l'edifici d'allò que era un centre educatiu.

   Elimina
 9. Gerra nuclear.
  Van trobar una classe que en l'armari ha havia 23 ordenadors en el seu carregador i el seu ratolí. Van trobar una especie de roba normal ja que en el 2413 era de metal. També van trobar restes de taule de fusta de pi i un metall que ja no existia en el planeta. Ademes van trobar un aparell que rodava i feia aire que encara no saben que es. En la entrada posava 1wt TIC que tanpoc saben el que es.DE moment no hem trobat mes restes.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Tenir cura amb la redacció i les faltes. Respecte al contingut ens hem quedat en la fase descriptiva, cal anar més enllà i traure conclussions d'això.

   Elimina
 10. La meva conclusió es que les ames nuclears i les centrals nuclears
  estan deteriorant la atmosfera provocant pluja acida ...
  Contaminen les terres de cultiu,animals,persones plantes,aigua...
  I que si continuem aixi la Terra sextindira molt més pronte de lo normal.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Per favor, reviseu la redacció i evitar faltes. Comentari coherent i original.

   Elimina
 11. Vaig a parlar de una catastrofe que va succedir l'any (2057) molt de temps despues, un dia que feia molt d'aire va destapar un gran edifici que parecía un istitut en una aula rectangular van trobar troços de cartellets de ferro on ficava 1W3 tic eixe codig era la que es deia que era la classe, cuant es van fijar van vore a 34 esquelets en un ordre de fila, un póc mes separat estava un esquelet que supostament era el esquelet del professor, els investigadors es van quedar més rato observanto i investigant i es van fijar en que hi havièn molts materials de un institut. Van observar molts aparatos de les noves tecnologies com ordenadors amb molts cables, hi van detectar grans finestrals , van vore tambe a molts esquelets per eixe gran edifici que es suposa que serien mestres, i alumnes de aquell centre, tot eixe centre es va vore que esta rodejat de valles de ferro tancava aquets centre .

  Per el poble hi havien mils i mils de esquelets que habitaven aquest poble anomenat Oliva, hi havien molts restos de edificis i automóvils que circulaven per el poble, davant del centre de la aula dels trenta quatre xiquets hi havia un poliesportiu ja que hi havien molts troços de caps de futbol i basquet havien esquelets.

  Es una historia terrorífica de una catastrofe monumental i molt observada per els investigadors sobre tot per aquella aula 1W3 tic que estaven els esquelets perfectament en fila de dos.

  ResponElimina
  Respostes
  1. A banda que cal revisar l'escrit per corregir faltes, també cal traure conclussions de tot el que dius que va passar a l'any 2057. Qualifiquem com positiva l'extensió de la redacció.

   Elimina
 12. Vaig a parlar de una catastrofe que va succedir l'any (2057) molt de temps despues, un dia que feia molt d'aire va destapar un gran edifici que parecía un istitut en una aula rectangular van trobar troços de cartellets de ferro on ficava 1W3 tic eixe codig era la que es deia que era la classe, cuant es van fijar van vore a 34 esquelets en un ordre de fila, un póc mes separat estava un esquelet que supostament era el esquelet del professor, els investigadors es van quedar més rato observanto i investigant i es van fijar en que hi havièn molts materials de un institut. Van observar molts aparatos de les noves tecnologies com ordenadors amb molts cables, hi van detectar grans finestrals , van vore tambe a molts esquelets per eixe gran edifici que es suposa que serien mestres, i alumnes de aquell centre, tot eixe centre es va vore que esta rodejat de valles de ferro tancava aquets centre .

  Per el poble hi havien mils i mils de esquelets que habitaven aquest poble anomenat Oliva, hi havien molts restos de edificis i automóvils que circulaven per el poble, davant del centre de la aula dels trenta quatre xiquets hi havia un poliesportiu ja que hi havien molts troços de caps de futbol i basquet havien esquelets.

  Es una historia terrorífica de una catastrofe monumental i molt observada per els investigadors sobre tot per aquella aula 1W3 tic que estaven els esquelets perfectament en fila de dós.

  ResponElimina
 13. Vaig a parlar de una catastrofe que va succedir l'any (2057) molt de temps despues, un dia que feia molt d'aire va destapar un gran edifici que parecía un istitut en una aula rectangular van trobar troços de cartellets de ferro on ficava 1W3 tic eixe codig era la que es deia que era la classe, cuant es van fijar van vore a 34 esquelets en un ordre de fila, un póc mes separat estava un esquelet que supostament era el esquelet del professor, els investigadors es van quedar més rato observanto i investigant i es van fijar en que hi havièn molts materials de un institut. Van observar molts aparatos de les noves tecnologies com ordenadors amb molts cables, hi van detectar grans finestrals , van vore tambe a molts esquelets per eixe gran edifici que es suposa que serien mestres, i alumnes de aquell centre, tot eixe centre es va vore que esta rodejat de valles de ferro tancava aquets centre .

  Per el poble hi havien mils i mils de esquelets que habitaven aquest poble anomenat Oliva, hi havien molts restos de edificis i automóvils que circulaven per el poble, davant del centre de la aula dels trenta quatre xiquets hi havia un poliesportiu ja que hi havien molts troços de caps de futbol i basquet havien esquelets.

  Es una historia terrorífica de una catastrofe monumental i molt observada per els investigadors sobre tot per aquella aula 1W3 tic que estaven els esquelets perfectament en fila de dós.

  ResponElimina
 14. La meua conclucio es que en l'any 2013 va haber un cataclisme nuclear.
  Ja en l'any 2057 va acabar la guerra i van sobreviure xicotets grups de animals, vegetals i d'humans. Ja molts anys endarrere els xicotets grups de persones van evolucionar i varen voler investigar sobre el que va pasar.
  Van voler investigar una zona molt poblada era la comarca la Safor. Investigant van en aquell lloc varen trobar deixades de un edifici gran, aquell edifici era el nostre centre i van decidir excavar.Les excavacions van començar i varen arribar a aquesta aula.Allí troben restes de 34 esquelets de xiquets i un esquelet d'un adult.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Redacció correcta, però anar més enllà i traure les conclussions oportunes de la descripció: són evidències mitjançant les quals podem deduir aspectes de la vida del passat

   Elimina
 15. CONCLUSIÓ

  La conclusió es que en l'any 2013 va haver un cataclisme nuclear. Molta gent va morir, però uns xicotets grups van sobreviure. Al cap de molts anys van evolucionar i quan es van fer majors van voler investigar sobre el passat.
  Van veure uns 33 esquelets, 1 era el mestre i els demés eren els alumnes. Estaven en la classe 1 W E amb 3 finestres i una porta.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Fem paràfrasi de la descripció, és a dir còpiem o sintetitzem el contingut. Cal evitar aquest recurs per a properes activitats.

   Elimina
 16. Aquesta historia va sobre una bomba nuclear, en la qual va aterisar en Oliva en l' any 2057.
  justament va aterrisar en el institut Gregori Maians.Van apareixer 33 cadavers un dells era un adult, es identifiquen amb el sexe gracies al A.D.N .
  Aquella bomba va afectar molt a eixe poble i als seus havitants.

  ResponElimina
 17. La meva conclusio es que va haber un cataclisme nuclear i el institut que era tan gran soles es va salvar una
  classe la classe 1w3.
  I aixo ho varen descobrir el investigadors despres de 400 anys.

  ResponElimina
 18. La meua conclusio es que un cataclisme nuclear arraso el institut de ies Gregori Maians i a soles quedo una sola
  classe, que era la de 1w3 i hi habien 33 esquelets, i un era de un professor.
  Amb la classe estaben tres grans finestrals i altres accessos, els alumnes van morir de veis perque el esquelets estaben perfectament ordenats.

  ResponElimina
 19. Any 2013-2057,Oliva(la Safor)
  la conclusió es que en aquell any va avore un cataclisme nuclear en que es va avore molts afectats.en aquell poble anomenat Oliva es on va surguir la catastrofe de la bomba nuclear, en la cual part es van sorguir uns esquelets, en el nostre institut GREGORI MAIANS 32 esquelets perzanecien de xiquets, i un esquelet era de un adult.En tota esta conclusió en el any 2057 es va acabar aquella guerra en la cual cosa van sorgui tots aquests problemes .

  ResponElimina
 20. La meua conclusio es que este poble era Oliva un poble tranquil de la comarca de la safor, este poble tenia molts comerços, supermecats, cases, pisos, esglesies i fins i tot instituts. Uno dells era el Ies Gregori Maians, era un institud de secundaria la unica classe que es va trobar algo conservada era l'aula 1W3 i en eixa clase estaben fent una prova de estudiar amb ordenador TIC (abrebiat) i el home que estaba en ells seria el director del centre a la mateixa vegada el profesor de ciencies socials.

  ResponElimina
 21. La conclusió es que en el any 2057 va aver-hi una bomba nuclear en la cual cosa van aver-hi molts ferits.
  aquella bomba va fer molt de mal a un poble anomenat Oliva, on va causar mes inpacció va ser en el institut gregorimaians en la cual cosa van aver 32 esquelets i 1 esquelet adult. Gracies al A.D.N es van sabre si eren del sexe mascculí o femení.

  ResponElimina
 22. La conclusió es que en el any 2057 va aver-hi una bomba nuclear en la cual cosa van aver-hi molts ferits.
  aquella bomba va fer molt de mal a un poble anomenat Oliva, on va causar mes inpacció va ser en el institut gregorimaians en la cual cosa van aver 32 esquelets i 1 esquelet adult. Gracies al A.D.N es van sabre si eren del sexe mascculí o femení.

  ResponElimina
 23. La meua conclusio es qur rn l'any 2013 va haver una castre que va morir molta gent nomes van sobreviure uns xicotets grup de persones, ara eixos xicotets grups de persones estan investigar perque va pasar esixa catrastof y despres d'un temps van deixar al descober rastres d'un edifisi gran, bastant gran i simètric que es el nostre institut.
  Entre altres objectes i tasques la nova umanitat vol conéixer aspectes de la vida anterior, i tant sols és posible anar reconstruit el pasat amb el descobriment de restes materials i assentaments

  ResponElimina
 24. BONBA NUCLEAR
  En el any 2057, va sortir una bonba nuclear a un poble anomenat Oliva, va veure en el intitut Gregori Maians.
  Van trobar 33 cadaver de 32 xiquets i 1 adult, grasies als analisis de carbono 14 adn, van fan investigar si eren el sese masculi o femeni.


  Oliva estava situat en La Safor(valencia).

  ResponElimina