dilluns, 22 de juliol del 2013

Llicències creative commons

Llicències Creative Commons
El projecte Creative Commons promou la difusió de tot tipus de creacions (escrits, música, audiovisuals, interactius, materials educatius...) sota un conjunt de models de llicències que en permetin l'ús, la reproducció i la transmissió tot garantint uns determinats drets als autors (reconeixement d'autoria, integritat de l'obra...).
some rights reservedEn contraposició a l'expressió "Tots els drets reservats" del copyright tradicional, Creative Commons proposa emprar "Alguns drets reservats" (some rights reserved), per indicar que una determinada obra es pot redistribuir lliurement sempre que es compleixin determinades condicions.
Per atorgar a la vostra creació una llicència Creative Commons haureu de decidir tres coses:
  • Si voleu que en qualsevol còpia de l'obra hi consti el vostre nom com a autors/es (reconeixement d'autoria)
  • Si permeteu o no que es pugui fer un ús comercial de la vostra obra
  • Si permeteu que altres persones puguin adaptar o modificar la vostra obra
Les llicències es poden acabar d'afinar i retocar amb altres clàusules i disposicions. Per exemple, hi ha un model de llicència CC que permet la lliure redistribució únicament als països en vies de desenvolupament, reservant-se un ús comercial per a la resta del món.
Un equip de la Universitat de Barcelona ha adaptat les llicències Creative Commons a la legislació espanyola, i n'ha realitzat traduccions al català i al castellà.
Les llicències CC a la zonaClic
Pel que fa als materials publicats a la biblioteca d'activitats de la zonaClic, la nostra proposta és compartir-los amb una llicència Creative Commons del tipus Reconeixement - No Comercial - Compartir Igual. Això significa que sempre s'haurà de reconèixer l'autoria de les activitats, que està permès fer-ne adaptacions i traduccions, que no es permet la seva comercialització i que qualsevol obra derivada (adaptació o traducció) haurà de tenir una llicència d'ús idèntica a la de l'obra original.
Aquesta és la llicència que apareix per defecte a tots els materials enviats a la zonaClic. Si desitgeu que la vostra obra aparegui amb alguna llicència diferent feu-nos-ho saber i així ho farem constar a les pàgines de la biblioteca d'activitats. Si sou autors d'algun material publicat anteriorment al "racó del Clic" rebreu un missatge de correu on us demanarem la vostra conformitat per adoptar aquest tipus de llicència al vostre treball.
Font: zonaClik

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada