dimecres, 28 de gener del 2015

LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL (1914 - 1918)30 de gener de 2015

Commemorem hui el dia de la PAU, i pensem que allò que pot afavorir la pau es recordar l'horror de la guerra. Aprofitem també per treballar una de les guerres més cruentes de la història de la humanitat: LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

"El 28 de juny de 1914, l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria era assassinat a Sarajevo. Fou l'espurna d'una guerra sense precedents que es desenvolupà a la terra, al mar i a l'aire, que esberlà els grans imperis europeus i que convertí els camps de batalla en autèntics inferns, amb unes trinxeres que foren l'escenari d'una carnisseria espantosa en la qual s'utilitzaren per primer cop els gasos asfixiants. Tot i que la xifra exacta es desconeix, es calcula que hi deixaren la vida 10 milions de soldats..."
http://www.sapiens.cat/primera-guerra-mundial (data de consulta: 28 gener 2015)

Segons l'historiador Louis L. Snyder el cost humà de la primera guerra mundial fou:

 • 10 milions de soldats morts
 • 3 milions de soldats "desapareguts"
 • 13 milions de civils morts.
 • 20 milions de soldats mutilats / ferits.
 • 9 milions d'orfes
 • 10 milions de refugiats
Una altra dada: a la guerres europees del s. XVI la relació de morts o ferits era d'1 per cada 20 combatents; al s. XVIII, la proporció va passar a 1 per cada 8; al segle XX la proporció fou d'1 per cada 2.
Més: segons el mateix historiador el cost material de la primera guerra mundial era de deu milions de dòlars  per hora. 

Fes una REDACCIÓ on valores i reflexiones sobre la guerra i la pau, la teua percepció i consideracions sobre les guerres...Aquesta ha de tenir un mínim de 100 paraules.20 comentaris:

 1. LA PAU

  És un dia per a recordar les successos mes espantosos de la historia de la humanitat. La mes gran:

  La Primera Guerra Mundial.

  El 28 de juny de 1914, l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria era assassinat a Sarajevo. Fou l'espurna d'una guerra sense precedents que es desenvolupà a la terra, al mar i a l'aire, que esberlà els grans imperis europeus i que convertí els camps de batalla en autèntics inferns, amb unes trinxeres que foren l'escenari d'una carnisseria espantosa en la qual s'utilitzaren per primer cop els gasos asfixiants. Tot i que la xifra exacta es desconeix, es calcula que hi deixaren la vida 10 milions de soldats.

  ResponElimina
 2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 3. La primera guerra mundial es va produïr entre l'any 1914 i el 1918. Va enfrontar per una part Alemanya i Hongria i per l'altra part els països de la entesa: Gran Bretanya, França i Estats Units.
  Va començar el dia 28 de juny de 1914 perquè l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria va ser assassinat.
  Es va lliurar a Europa per aire, mar i terra. Va acabar amb moltíssims morts uns 65 milions. Va ser una guerra molt intensa en la que va acabar amb la victòria dels països de la entesa.
  Finalment es va tractar un pacte per a que no hi hagueren més guerres com la Primera Guerra Mundial, però al cap de 20 anys es va produïr la Segona Guerra Mundial.

  ResponElimina
 4. La guerra es humana o inhumana... La guerra, per una part es humana, ja que la creem nosaltres i no la parem, si no que seguim lluitant fins el final. Es humana per que l'orgull que tenim passa per damunt de les vides que saben que van a perdre's, per que passa per damunt de la intel·ligència i del raonament. Però per una altra part deu de ser molt inhumà sentir que qui vols pot estar viu, mort, desaparegut, sofrint per ferides... Se el que es no saber res d'algú que vols per que està en la guerra però tinc sort de que no he tingut que viure ninguna en primera persona i espere no tindre que fer-ho. Encara que puga ser la pitjor guerra del mon, totes les guerres seran humanes. Ja que podent tindre la pau, preferim barallar-nos i lluitar per qualquier cosa, per insignificant que siga.

  ResponElimina
 5. La guerra es humana o inhumana ?

  La guerra es humana, pero también inhumana, somos nosotros quien la provocamos y la que la acabamos, fuimos, y seguimos siendo los creadores de las armas que aniquilaron a las cuales personas, de las propias personas que ayudaban a su propia patria. También fue una guerra que duro 4 años, sin saber ni como ni porque, no hubo momento que no dejaron de matar. Pongamos bien donde cultivo el propio mal. Aun nos sigue ocurriendo en las ocasiones mas inseguras, por la calle, volviendo de la escuela. Cuida tu espalda. Somo humanos y inhumanos por las muertes que causamos y seguimos causando.

  ResponElimina
 6. Gabriel Flores Lantede
  Reflexió

  La guerra es mes humana que hi inhumana per que els éssers humans sons el que fabriques les armes i els vehicles exemple: En les armes pot estar la AK47 canyons etc.
  En vehicles els tanques i el ha vions etc. Peró el qui utilitza les armes i el vehicles son el humans per aixo pense que la guerra es humana i no inhumana.
  Les guerres no es deurien fer per que després hi han persones mortes, xiquets huerfans i hòmens mal ferits etc.
  No te que hi haure guerres sols te que aver pau.

  ResponElimina
 7. LA GUERRA
  Una guerra es inhumana perquè les persones que creen una guerra es que no son persones. Al llarg de la història, hi ha hagut guerres pel control dels recursos naturals, per raons religioses o culturals, per mantenir o canviar equilibris de poder, per qüestions de legalitat, per tal de dirimir disputes econòmiques, territorials o altres causes. Normalment, les raons que porten a la guerra entre dos estats són complexes, però generalment té una influència important el factor econòmic.

  LA PAU
  La Pau es defineix com l'estat en què la societat no està ni en violència, ni en guerra.

  ResponElimina
 8. LA GUERRA
  La gerra es produeix quan 2 o més grups de gent, països no comparteixen les mateixes idees o coses a fer...
  Fins a aquest any 2015, han agut moltes guerres que no han arribat a una finalitat bona. Perquè la guerra es igual a destrucció, morts de civils innocents i moltes més coses greus.
  La primera guerra mundial va ser la primera guerra que es va produir en tot el mon. I va marcar un antes i un després en el planta Terra. La pau es la millor opció que pots elegir !!!!

  ResponElimina
 9. Per a mi la guerra no es necessària per que casi sempre es pot a arribar a un acord entre persones, països... I si no es pot arribar no podem fer res per resoldre el conflicte.
  En la primera guerra mundial els països entre França i Alemanya lluitaren per un conflicte generalment creat per alemanya.
  Ara en general soles n'hi han conflictes entre polítics i guerres entre alguns in conformes per la societat, com jihadistes i demés.
  En la 1 guerra mundial no hi havien molts acords entre els països, i al final es formaven guerres com després la 2 guerra mundial.
  Yo no es viscut ninguna guerra entre països, però me l'imagine.

  ResponElimina
 10. Jo crec que les guerres no deurien de produir-se ja que el únic que s'aconsegueix es que mora gent, molta gent seria millor si tots visquérem en pau, no moriria ningú. Encara que les guerres es facen per aconseguir augment territorial o petroli ( com en africa ) tampoc es deurien de fer.

  Per a mi les guerres son lo pitjor que pot passar tanta gent morta i ferida també hi ha gent que pensa que les guerres molen perquè han tret jocs que van sobre guerra i no es el mateix que en la vida real la pau es el millor que sense guerra tots estem millor.

  ResponElimina
 11. La pau i la guerra:

  La meua reflexió sobre les guerres i la pau es que no tenim de començar guerres, hi ha que intentar solucionar el problema que hi haja parlant-ho i arreglar-ho sense ningun tipus de violència i crec que entre tots podem fer possible la pau al món. La meua percepció sobre les guerres és que hi han moltes, però que totes s'hagueren pogut resoldre els problemes sense haver de usar la violència. Jo considere que les guerres no aporten res de bo, que tots els problemes que les provoquen(les guerres) poden resoldre's sense arribar a tantes morts ni tants ferits per culpa d'aquests problemes.

  ResponElimina
 12. La guerra es alguna cosa que no té el perquè d'existir, l'únic que fa es que ens barallem, i en això podem arribar a fer coses malignes. És pot produir per coses molt petites com per exemple que un no li vol donar el boli a l'altre i eixe s'enfada o com les guerres de la primera guerra mundial que es va produir entre l'any 1914 i el 1918, Alemanya i Hongria per una part i per l'altra part França, Gran Bretanya i E.E.U.U. En canvi la pau ens fa que estiguem be i que no hi hagen baralles ni res. Que sempre estiguem contents del que fem.

  ResponElimina
 13. La guerra és humana o inhumana...

  La guerra és humana però també inhumana perquè son les persones que ho provoquen com per exemple es va enfrontar Alemanya i Hongria que va començar el dia 28 de juny de 1914 perquè l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria va ser assassinat.
  La guerra va donar lloc a una profunda reestructuració. La primera guerra mundial va acabar amb molts morts, persones desaparegudes... Quan es va acabar la Primera Guerra Mundial les persones pensaven que esta havia sigut la ultima, però al cap de 20 anys és va produir la segona Guerra Mundial. La segona Guerra Mundial la va involucrar la majoria de les nacions del món.

  ResponElimina

 14. Jo crec que les guerres no deurien de produir-se ja que el únic que s’aconsegueix es que mora gent, seria millor si tots visquérem en pau, i així ningú moriria.

  En la primera guerra mundial els països entre França i Alemanya lluitaren per un conflicte generalment creat per alemanya.

  Ara en general soles n’hi han conflictes entre polítics i guerres entre alguns in conformes per la societat, com jihadistes i demés.

  Normalment, les raons que porten a la guerra entre dos estats són complexes, però generalment té una influència important el factor econòmic.

  No tenen que haver guerres, lo únic que nia que fer es que ni agà Pau

  ResponElimina
 15. La primera guerra mundial es va produïr entre l'any 1914 i el 1918. Va enfrontar per una part Alemanya i Hongria i per l'altra part els països de la entesa: Gran Bretanya, França i Estats Units.
  Va començar el dia 28 de juny de 1914 perquè l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria va ser assassinat.
  Es va lliurar a Europa per aire, mar i terra. Va acabar amb moltíssims morts uns 65 milions. Va ser una guerra molt intensa en la que va acabar amb la victòria dels països de la entesa.
  Finalment es va tractar un pacte per a que no hi hagueren més guerres com la Primera Guerra Mundial, però al cap de 20 anys es va produïr la Segona Guerra Mundial.

  ResponElimina
 16. LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

  La primera guerra mundial va ser una guerra cruel que va començar el 28 de juliol de 1914, un mes després de l'assassinat de Francesc Ferran d'Àustria. Va tindre lloc principalment en Europa i Orient mitja i va acabar el 11 de novembre de 1918, amb la signatura de l'Armistici de Compiègne. La guerra començà amb la declaració de guerra d'Àustria a Sèrbia, després Alemanya declara la guerra a Rússia i a Franca.
  Ara en el mon continuen havent guerres i les persones que la viuen no poden ser feliços. En el mon poden existir persones molt violentes i malvades.

  ResponElimina
 17. La guerra és humana però l'enemic és inhumà. La guerra és humana perquè es provocada pels humans i no és obligada per ningú es provocada per persones que volen lluitar per alguna cosa, és a dir que la guerra és provocada per persones que volen lluitar per conseguir algo. I l'enemic és inhumà perquè no es sols una persona la que lluita en la guerra sinó són milions i milions de persones les que lluiten en una guerra per conseguir un territori en concret, o per conseguir menjar. És a dir que la guerra és humana perquè són les persones les que lluiten per conseguir alguna cosa però l' enemic és inhumà perquè no lluiten contra les altres persones, sinó que lluiten per a conseguir coses (terrenys, aliments...).

  ResponElimina
 18. La primera guerra mundial

  La primera guerra mundial o la guerra que nunca termina empezó el 28 de julio de 1914 y finalizó el 11 de noviembre de 1918, y más tarde el 28 de junio de 1919, los países en guerra firmaron el Tratado de Versalles. Hasta el comienzo de la Segunda Guerra Mundial, esta guerra era llamada Gran Guerra o simplemente Guerra Mundial. En Estados Unidos originalmente se la conoció como Guerra Europea.
  En la catastrofe de la primera guerra mundial paso que :

  10 millones de soldados muertos

  3 millons de soldados "desaparecidos"

  13 millones de civiles muertos.

  20 millones de soldados mutilados / heridos

  9 millones de huerfanos

  10 millones de refugiados

  ResponElimina
 19. Per a mi les guerres son lo pitjor que pot passar tanta gent morta i ferida també hi ha gent que pensa que les guerres molen perquè han tret jocs que van sobre guerra i no es el mateix que en la vida real la pau es el millor que sense guerra tots estem millor.El 28 de juny de 1914, l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria era assassinat a Sarajevo. Fou l'espurna d'una guerra sense precedents que es desenvolupà a la terra, al mar i a l'aire, que esberlà els grans imperis europeus i que convertí els camps de batalla en autèntics inferns, amb unes trinxeres que foren l'escenari d'una carnisseria espantosa en la qual s'utilitzaren per primer cop els gasos asfixiants. Per a mi les guerres son lo pitjor que pot passar tanta gent morta i ferida també hi ha gent que pensa que les guerres molen perquè han tret jocs que van sobre guerra i no es el mateix que en la vida real la pau es el millor que sense guerra tots estem millor.

  ResponElimina
 20. Hui dia 30 de gener de 2015 celebrem el dia de la pau, 100 anys despres de lo que va ser la primera guerra mundial, la primera guerra mundial va durar 8 anys desde 1914 fins a 1918 el motiu va ser per qué el dia 28 de juny de 1914 l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria va ser assassinat a Sarajevo. La primera guerra mundial va ser mol dura ja que es pensaben que duraría uns mesos i va durar 8 anys. Segons l'historiador Louis L. Snyder el cost humà de la primera guerra mundial fou de:

  10 milions de soldats morts
  3 milions de soldats "desapareguts"
  13 milions de civils morts.
  20 milions de soldats mutilats / ferits.
  9 milions d'orfes
  10 milions de refugiats

  Es van enfrontar per una part Alemanya i Hongria, i per l'altra part els paisos de la entesa que són Gran Bretanya, França i Estats Units.

  ResponElimina