dijous, 8 de gener del 2015

LA DIVISIÓ DE L'IMPERI ROMÀ (395 - 476 dC) i el comentari de mapes històrics

(12 de gener de 2015)

La unitat romana va fer fallida amb la decisió de l'emperador TEODOSI de dividir l'imperi en dos parts (395 dC - mapa 1)

 • Imperi romà d'Occident, amb capital a Roma.
 • Imperi romà d'Orient, amb capital a Constantinoble o Bizanci (llavors el nom d'Imperi bizantí)
A l'any 476 dC, i després de les anomenades PRIMERES INVASIONS, assistim a la desaparició de la part occidental o Imperi romà d'Occident que es fragmenta en regnes germànics (mapa 2), entre els quals acaba destacant el regne dels francs esdevenint a mitjans del s. VIII en IMPERI CAROLINGI.

Anem a treballar els mapes que tens a continuació per assimilar aquestos processos

Mapa 1


Mapa 2
El treball i comentari de mapes històrics és una tècnica fonamental que requereix un mètode determinat, com és el guió que cal seguir:
 1. Títol
 2. Espai
 3. Temps (cronologia)
 4. Llegenda
 5. Comentari o informació que ens subministra el mapa

Exemple de comentari  del MAPA 1:

 1. TÍTOL: "El món mediterrani al segle V"
 2. ESPAI: Correspon a la major part d'Europa (del sud i central), el nord d'Àfrica i Àsia Menor.
 3. TEMPS: El mapa el podem datar entre la divisió de l'imperi (395 dC) i el 476 en què desapareix l'Imperi romà d'occident com a conseqüència de les invasions bàrbares.
 4. LLEGENDA: ens indica la ciutats més importants de cada part de l'imperi, destacant la capital de cadascuna d'elles (Roma i Constantinopla), i en dos colors distints els territoris que formaven part de cada sector.
 5. INFORMACIÓ: l'antic Imperi romà s'ha dividit en dos parts, una occidental i altra oriental:
  • La zona occidental anomenada IMPERI ROMÀ D'OCCIDENT ocupava els territoris de la península ibèrica, península itàlica, gran part d'Europa fins la frontera (limes) marcada pels rius Rihn i Danubi, el Magreb africà i les illes britàniques. En ella, a banda de la capital, destaquen ciutats com Ràvena, Toletum, Hispalis.
  • La zona oriental anomenada IMPERI ROMÀ D'ORIENT i que molt aviat adoptarà el nom d'IMPERI BIZANTÍ ocupa els territoris de la península balcànica fins el riu Danubi al nord, península d'Anatòlia i zones costaneres Pròxim orient, i nord d'Àfrica (Egipte i actual Líbia).

ACTIVITAT 31. Fes el mateix - comentari de mapa - amb el MAPA 2, i afegeix al punt 5 (Informació) una breu comparativa entre el MAPA 1 i el MAPA 2.


17 comentaris:

 1. Títol: EUROPA A PRINCIPIS DEL SEGLE VI
  Espai: Correspon a la major part d'Europa (del sud i central), el nord d'Àfrica i Àsia Menor.
  Temps: La diferencia regnes data del 476 amb la caiguda del imperi Roma.
  Llegenda: Ens indica el que van conquistar els barbars i el que tenen conquistat els romans.
  Informació:
  La zona occidental esta conquista pels barbars que esta repartit en regnes.
  La zona oriental anomenada IMPERI ROMÀ D'ORIENT ue molt aviat adoptarà el nom d'IMPERI BIZANTÍ.

  Comparació:
  En el mapa 1 es pot observar que tot esta poseit per l'Imperi Roma i en el mapa 2 la part occidental esta conquistat pels barbars

  ResponElimina
 2. Activitat 31/ Socials/ Josep Mestre Moñinos : MAPA 2 !!!

  1. Títol: Europa a principis del Segle VI.

  2. Espai: En aquest mapa en concret apareix la major part d'Europa, el nord d'Àfrica i l'oest d'Àsia. A més, el Mar Mediterrani, com a centre al voltant del que giren els fets, l'Oceà Atlàntic i el Mar Negre.

  3. Temps: Principis del segle VI.

  4. Llegenda: Només ens indica que amb una línia vermella es delimiten els territoris bizantins. Però en el mapa proposat apareixen, a més, diversos colors que individualitzen els diferents regnes germànics en què es divideix Europa occidental.

  5. Informació: Aquest "ANTIC IMPERI ROMANO" s'ha dividit en dues parts, una occidental i una altra oriental.

  La zona oriental, cridada al principi Imperi Romà d'Orient, ha adoptat aviat el nom d'IMPERI BIZANTÍ. La seva capital és Constantinoble i s'estén pel sud-est d'Europa (Grècia i els Balcans), oest d'Àsia (Península de *Anatolia i costes d'Orient Pròxim) i nord d'Àfrica (Egipte i part de l'actual Líbia).

  La zona occidental, que es va denominar Imperi Romà d'Occident, es va desintegrar a la fi del segle V i al seu territori es van fundar nombrosos regnes comandats per les tribus germanes que havien travessat les fronteres del Imperi.

  6. Comparativa: En el Mapa 1 Encara no havien invadit els territoris en el mapa 2 sí.

  ResponElimina
 3. "La invasió de L'imperi Occidental al S.VI"
  Aquest mapa correspon a una gran part d'Europa exactament al sud i central, al nord de L'Àfrica i a Àsia Menor.
  El mapa el podem datar al principi del S.VI.
  La llegenda té amb diferents colors els regnes bàrbars que van invadir l'Imperi Occidental i té rodejat l'Imperi Oriental, que no va ser invadir, amb una linea roja.
  Després de la divisió de l'Imperi Romà, l'Imperi Occidental va ser invadit per bàrbars. Aquests van formar 7 regnes: els visigots, els sueus, els cantabrios i els vascons, els ostrogodos, els vàndals, els anglos i sajons i els francs. L'Imperi Oriental no va ser invadit per ningún bàrbar.

  ResponElimina
 4. MAPA 2

  1.TÍTOL: "Principis de l'antiga d'Europa".

  ESPAI: s’estenia, en línies generals, per França, pels comtats catalans fins al Montseny, Cardona i la línia Gerri-Senterada-Alaó, pel comtat d’Aragó fins Sant Joan de la Penya, per Alemanya fins a l’Elba i més enllà fins a l’Eider, pels Països Baixos, per Suïssa i per la major part d’Itàlia.

  TEMPS: El mapa d'aquesta denominació és a principis del segle VI.

  LLEGENDA: La llegenda ens indica la ciutats en un color diferent, destacant el limit entre en imperi bizantí i els regnes germànics.

  INFORMACIÓ:

  1.Europa al principi del segle VI.
  Europa ens indica que una part es el limit que hi ha entre el imperi bizantí que la capital es Constantinopla i els regnes germànics.
  I l'altra part ens indica el regne de els visigats, el regne de els vàndals, el regne de els suevos , el regne dels frans i el regne de ostrogodos.

  Comparativa entre el mapa 1 i 2 :

  El mapa 1 és divideix en la zona occidental anomenada Imperi Romà d'occident que ocupava els territoris de la península ibèrica, península itàlica, gran part d'Europa
  fins la frontera. I en la zona oriental anomenada Imperi Romà d'orient que ocupa els
  territoris de la península balcànica fins el riu Danubi al nord, península d'Anatòlia i
  zones costaneres Pròxim orient, i nord d'Àfrica.

  El mapa 2 és divideix entre en limit de el imperi bizantí i entre el regne germànic i el regne de els visigats, el regne de els vandals, el regne de els suevos , el regne dels frans i el regne de ostrogodos.


  ResponElimina

 5. 1.-TITOL: La divisió de l'imperi Roma.

  2.-ESPAI: Correspon al nord d'Africà, Àsia Menor i la major part del centre i sud d'Europa.

  3.-LLEGENDA: La llegenda a separat les regions per colors diferents, separant l'Imperi Roma d'Orient i les regions conquistades per els bàrbars. El mapa no indica les ciutats importants de totes les regions sols Constantinopla.

  4.-INFORMACIÓ: El mapa esta separat per les regions d'Occident i l'Imperi Roma d'Orient:
  -En la part occidental estan les regions conquistades per els bàrbars molts anys darrere com: Regne dels visigodes (on ara esta Espanya), Regne dels Francs(on esta situa França) i moltes regions més.
  -L'Imperi Roma d'Orient va ser la part que els bàrbars no van poder conquistar i es va quedar tal com estava, amb la mateixa capital que antes Constantinopla. Peró després varen canviar el nom de l'Imperi per Imperi Bizantí
  -En el Mapa 1 ensenya com era l'Imperi Roma antes, amb la seua part d'orient i d'occident i les seues respectives capitals i en el Mapa 2 ensenya quan els bàrbars ja avien conquistat la part d'occident i separat en diferents regions.

  ResponElimina
 6. MAPA 2

  1.Títol : "Antiga Europa"

  2.Espai : s’estenia, en línies generals, per França, pels comtats catalans fins al Montseny i Cardona,pel comtat d’Aragó fins Sant Joan de la Penya, per Alemanya fins a l’Elba i més enllà fins a l’Eider, pels Països Baixos, per Suïssa i per la major part d’Itàlia.

  3.Temps (cronologia) : El mapa d'aquesta denominació és a principis del segles VI.
  4.Llegenda : ens indica les ciutats en un color diferent ,destacant el límit entre el imperi bizantí i els regnes germànics.

  5.Comentari o informació que ens subministra el mapa.

  1. Europa al principi del segle VI.

  Europa ens indica que una part es el limit que hi ha entre el imperi bizantí que la capital es Constantinopla i els regnes germànics.
  I l'altra part ens indica el regne de els visigats, el regne de els vandals, el regne de els suevos , el regne dels frans i el regne de ostrogodos.

  Comparativa entre el mapa 1 i 2 :

  El mapa 1 és divideix en la zona occidental anomenada Imperi Romà d'occident que ocupava els territoris de la península ibèrica, península itàlica, gran part d'Europa fins la frontera. I en la zona oriental anomenada Imperi Romà d'orient que ocupa els territoris de la península balcànica fins el riu Danubi al nord, península d'Anatòlia i zones costaneres Pròxim orient, i nord d'Àfrica.

  El mapa 2 és divideix entre en limit de el imperi bizantí i entre el regne germànic i el regne de els visigats, el regne de els vandals, el regne de els suevos , el regne dels frans i el regne de ostrogodos.

  ResponElimina
 7. TÍTOL: " Principis d'Europa"

  ESPAI: Anglos i Sajones, Reino de los francos, Vascones, Reino de los suevos, Reino de los visigodos, Reino de los vándalos, Reino de los ortrogodos i Imperio Bizantino.

  TEMPS: En el segle VI.

  LLEGENDA: ens indica la ciutat més important és Constantinopla.

  INFORMACIÓ: Aquest "ANTIC IMPERI ROMÀ" s'ha dividit en dues parts, una occidental i una altra oriental.
  La zona oriental, anomenada al principi Imperi Romà d'Orient, ha adoptat aviat el nom de IMPERI BIZANTÍ. La seva capital és Constantinoble i s'estén pel sud-est d'Europa (Grècia i els Balcans), oest d'Àsia (Península d'Anatòlia i costes del Pròxim Orient) i nord d'Àfrica (Egipte i part de l'actual Líbia).
  La zona occidental, que es va denominar Imperi Romà d'Occident, es va desintegrar a finals del segle V i al seu territori es van fundar nombrosos regnes comandats per les tribus germàniques que havien travessat les fronteres de l'Imperi:
  Els anglos i sajones en l'actual Anglaterra
  Els francs a França
  Els visigots i sueus a Espanya
  Els ostrogodos a Itàlia


  COMENTARI:
  La diferencia que hi ha en el mapa 1 del 2 es que en el mapa 1 es veu clarament les parts separades.

  ResponElimina
 8. 1. Títol: Europa al principi del segle VI
  2. Espai: El mapa correspon a Europa central i sud i Asia Menor.
  3. Temps (cronologia): El temps te este mapa és el de principi del 476 cuant el imperi Roma va cure
  4. Llegenda: Els barbars varen conquistar el regne Roma.
  5. Comentari o informació que ens subministra el mapa:

  La zona occidental la van conquistar els barbars i es va finalitzar en el segle V.
  La zona oriental havien adoptat el nom de Imperi Bizarti, el imperi s'estén per el sud est de Europa.
  6. Comparativa: En el mapa 1 la zona occidental d'occident ocupava el territori de la península ibèrica.
  En el mapa 2 El mapa es divideix entre el imperi bizati i el regne germànic

  ResponElimina
 9. LA DIVISIÓ DE L'IMPERI ROMÀ (395 - 476 dC) i el comentari de mapes històrics:
  TÍTOL: "Antics territoris d'Europa".

  ESPAI: Aquest mapa correspon a una gran part d'Europa, específicament als següents països: Anglos i Sajones, el Regne dels francs, Vascons, Cantabres, Regne dels suevs, Regne dels visigods, Regne dels vàndals, Regne dels ostrogods i una gran part del Mar Mediterrani on és situava l'Imperi bizantí (constantinopia).

  TEMPS: En el mapa podem observar que es presenta en el temps del principis del segle VI. Però en realitat la zona occidenal era de l'Imperi Romà d'Occident que és va desintegrar a finals de segle V. Això aclarix que Europa els seus principis van ser desde finals de segle V fins al segle VI.

  LLEGENDA: Ens indica que amb una línia vermella es delimiten els territoris bizantins. Però en el mapa apareixen diversos colors que indiquen els diferents regnes germànics en què es divideix Europa occidental.

  INFORMACIÓ: On es troba l'Imperi bizantí era abans l'Imperi Romà d'Orient, la seua capital és Constantinoble i es troba geogràficament al sud-est d'Europa (Grècia i els Balcans), oest d'Àsia (Península d'Anatòlia i costes del Pròxim Orient) i nord d'Àfrica (Egipte i part de l'actual Líbia).

  COMPARACIÓ: En el mapa 1 es quan l'Imperi Romà es divideix en dos parts:
  En l'Imperi Romà d'orient: aquesta estava ocupant els territoris de la península balcànica fins el riu Danubi al nord, península d'Anatòlia i zones costaneres Pròxim orient, i nord d'Àfrica (Egipte i actual Líbia).
  En l'Imperi Romà d'occident: aquesta era que ocupava els territoris de la península ibèrica, península itàlica, gran part d'Europa fins la frontera (limes) marcada pels rius Rihn i Danubi, el Magreb africà i les illes britàniques.

  En el mapa 2 també esta dividit en dos parts:

  La zona oriental: havia adoptat el nom de l'Imperi Bizantí, esta situat per el sud-est d'Europa (Grècia i els Balcans), oest d'Àsia (Península d'Anatòlia i costes del Pròxim Orient) i nord d'Àfrica (Egipte i part de l'actual Líbia).
  La zona occidental: es va denominar per l'Imperi Romà d'Occident es va desintegrar a finals del segle V i al seu territori es van fundar nombrosos regnes comandats per les tribus germàniques que havien travessat les fronteres de l'Imperi.

  ResponElimina
 10. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 11. Títol: LA SUPERVIVENCIA DEL IMPERI BIZANTI
  Espai: Correspon a la major part d'Europa (del sud i central), el nord d'Àfrica i Àsia Menor.
  Temps: La diferencia regnes data del 476 amb la caiguda del imperi Roma.
  Llegenda: Ens indica el que van conquistar els barbars i el que tenen conquistat els romans.
  Informació: La zona occidental esta conquista pels barbars que esta repartit en regnes.
  La zona oriental anomenada imperi roma d'orient esta molt aviat adoptarà el nom d'imperi bizantí
  En el primer mapa hi han dos mapes i el segon sols esta el bizantí.

  ResponElimina
 12. Europa a principis del segle VI

  Espai: S'estenia per Espanya, la part sud del Regne Unit, el centre d'Europa i el imperi Bizantí.

  Temps: El temps d'aquest mapa és del principi del segle sis. Quan els germànics invadiren l'impero occidental.

  Llegenda: Ens indica les ciutats en un color diferent destacant el límit entre el imperi bizantí i els regnes germànics.

  Informació: Una part es el limit que hi ha entre el imperi bizantí. La capital es Constantinopla (actualment en Turquia, Estambull) i els regnes germànics.
  L'altra part ens indica el regne de els visigots, el regne de els vàndals, el regne de els suevos, el regne dels frans i el regne de ostrogodes.

  Comparar: El mapa un és divideix en la zona occidental abans de que els germànics invadiren L'imperi occidental i en la zona oriental (d'orient) ocupa els territoris de la península balcànica fins el nord d'Àfrica.
  En el mapa dos és divideix entre en limit de el imperi bizantí i entre el regne germànic després de la invasió dels germànics.

  ResponElimina
 13. Mapa 2

  1.Títol:El imperi Carolingi al segle VIII.

  2.Espai:S’estenia, en línies generals, per França, pels comtats catalans fins al Montseny, Cardona i la línia Gerri-Senterada-Alaó, pel comtat d’Aragó fins Sant Joan de la Penya, per Alemanya fins a l’Elba i més enllà fins a l’Eider, pels Països Baixos, per Suïssa i per la major part d’Itàlia.

  3.Temps (cronologia) : El mapa d'aquesta denominació li escau mentre va ser regit per descendents de Carlemany i fins el primer quart del segle X.
  4.Llegenda: La llegenda ens indica les ciutats en un color diferent, destacant el limit entre l'imperi bizantí i els regnes germànics.

  5.Informació:

  1. Europa al principi del segle VI.
  En Europa ni ha una part limit entre el imperi bizantí que la capital es Constantinopla i els regnes germànics.
  I l'altra part ens indica el regne de els visigats, en el regne dels vàndals, el regne dels suevos, regne dels frans i el regne de ostrogodos.

  Comparació entre el mapa 1 i el mapa 2:

  El mapa 1 és divideix en la zona occidental anomenada Imperi Romà d'occident que ocupava els territoris de la península ibèrica, península itàlica, gran part d'Europa
  fins la frontera. I en la zona oriental anomenada Imperi Romà d'orient que ocupa els
  territoris de la península balcànica fins el riu Danubi al nord, península d'Anatòlia i
  zones costaneres Pròxim orient, i nord d'Àfrica.

  El mapa 2 es divideix entre en limit de el imperi bizantí i entre el regne germànic i el regne de els visigats, el regne de els vandals, el regne de els suevos , el regne dels frans i el regne de ostrogodos.


  ResponElimina
 14. LA DIVISIÓ DE L'IMPERI ROMÀ (395 - 476 dC) i el comentari de mapes històrics:
  MAPA 2:
  TÍTOL: "Antics territoris d'Europa".

  ESPAI: Aquest mapa correspon a una gran part d'Europa, específicament als següents països: Anglos i Sajones, el Regne dels francs, Vascons, Cantabres, Regne dels suevs, Regne dels visigods, Regne dels vàndals, Regne dels ostrogods i una gran part del Mar Mediterrani on és situava l'Imperi bizantí (constantinopia).

  TEMPS: En el mapa podem observar que es presenta en el temps del principis del segle VI. Però en realitat la zona occidenal era de l'Imperi Romà d'Occident que és va desintegrar a finals de segle V. Això aclarix que Europa els seus principis van ser desde finals de segle V fins al segle VI.

  LLEGENDA: Ens indica que amb una línia vermella es delimiten els territoris bizantins. Però en el mapa apareixen diversos colors que indiquen els diferents regnes germànics en què es divideix Europa occidental.

  INFORMACIÓ: On es troba l'Imperi bizantí era abans l'Imperi Romà d'Orient, la seua capital és Constantinoble i es troba geogràficament al sud-est d'Europa (Grècia i els Balcans), oest d'Àsia (Península d'Anatòlia i costes del Pròxim Orient) i nord d'Àfrica (Egipte i part de l'actual Líbia).

  COMPARACIÓ: En el mapa 1 es quan l'Imperi Romà es divideix en dos parts:
  En l'Imperi Romà d'orient: aquesta estava ocupant els territoris de la península balcànica fins el riu Danubi al nord, península d'Anatòlia i zones costaneres Pròxim orient, i nord d'Àfrica (Egipte i actual Líbia).
  En l'Imperi Romà d'occident: aquesta era que ocupava els territoris de la península ibèrica, península itàlica, gran part d'Europa fins la frontera (limes) marcada pels rius Rihn i Danubi, el Magreb africà i les illes britàniques.

  En el mapa 2 també esta dividit en dos parts:
  La zona oriental: havia adoptat el nom de l'Imperi Bizantí, esta situat per el sud-est d'Europa (Grècia i els Balcans), oest d'Àsia (Península d'Anatòlia i costes del Pròxim Orient) i nord d'Àfrica (Egipte i part de l'actual Líbia).
  La zona occidental: es va denominar per l'Imperi Romà d'Occident es va desintegrar a finals del segle V i al seu territori es van fundar nombrosos regnes comandats per les tribus germàniques que havien travessat les fronteres de l'Imperi.

  ResponElimina
 15. La invasió de L'imperi Occidental al S.VI

  Aquest mapa correspon a una gran part d'Europa exactament al sud i central, al nord de L'Àfrica i a Àsia Menor.
  El mapa el podem datar al principi del S.VI.

  La llegenda té amb diferents colors els regnes bàrbars que van invadir l'Imperi Occidental i té rodejat l'Imperi Oriental, que no va ser invadir, amb una linea roja.
  Després de la divisió de l'Imperi Romà, l'Imperi Occidental va ser invadit per bàrbars. Aquests van formar 7 regnes: els visigots, els sueus, els cantabrios i els vascons, els ostrogodos, els vàndals, els anglos i sajons i els francs. L'Imperi Oriental no va ser invadit per ningún bàrbar.

  ResponElimina
 16. 1. Títol: "L'Imperi Romà al segle VI"

  2. Espai: El mapa correspon a la major part d'Europa (del sud i central), el nord d'Àfrica i Àsia Menor.

  3. Temps (cronologia): El mapa el datem a l'any 476 dC.

  4. Llegenda: Ens indica el llimit entre l'Imperi Bizanti i els regnes germanics


  5. Comentari o informació que ens subministra el mapa
  L'imperi occidental esta conquistat pels barbars que esta repartit en regnes.
  La zona oriental anomenada imperi roma d'orient esta molt aviat adoptarà el nom d'imperi bizantí.
  En el Mapa 1 Encara no havien invadit els territoris en el mapa 2 sí.

  ResponElimina
 17. 1. Títol: "La invasió de L'imperi Occidental al S.VI"

  2. Espai: S'estenia per Espanya, la part sud del Regne Unit, el centre d'Europa i el imperi Bizantí.

  3. Temps (cronologia): El mapa el datem a l'any 476 dC.

  4. Llegenda: Ens indica les ciutats en un color diferent destacant el límit entre el imperi bizantí i els regnes germànics.

  5. Informació:
  L'imperi occidental esta conquistat pels barbars que esta repartit en regnes.
  La zona oriental anomenada imperi roma d'orient esta molt aviat adoptarà el nom d'imperi bizantí.
  En el Mapa 1 Encara no havien invadit els territoris en el mapa 2 sí.

  ResponElimina