dimecres, 28 de gener del 2015

LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL (1914 - 1918)



30 de gener de 2015

Commemorem hui el dia de la PAU, i pensem que allò que pot afavorir la pau es recordar l'horror de la guerra. Aprofitem també per treballar una de les guerres més cruentes de la història de la humanitat: LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

"El 28 de juny de 1914, l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria era assassinat a Sarajevo. Fou l'espurna d'una guerra sense precedents que es desenvolupà a la terra, al mar i a l'aire, que esberlà els grans imperis europeus i que convertí els camps de batalla en autèntics inferns, amb unes trinxeres que foren l'escenari d'una carnisseria espantosa en la qual s'utilitzaren per primer cop els gasos asfixiants. Tot i que la xifra exacta es desconeix, es calcula que hi deixaren la vida 10 milions de soldats..."
http://www.sapiens.cat/primera-guerra-mundial (data de consulta: 28 gener 2015)

Segons l'historiador Louis L. Snyder el cost humà de la primera guerra mundial fou:

  • 10 milions de soldats morts
  • 3 milions de soldats "desapareguts"
  • 13 milions de civils morts.
  • 20 milions de soldats mutilats / ferits.
  • 9 milions d'orfes
  • 10 milions de refugiats
Una altra dada: a la guerres europees del s. XVI la relació de morts o ferits era d'1 per cada 20 combatents; al s. XVIII, la proporció va passar a 1 per cada 8; al segle XX la proporció fou d'1 per cada 2.
Més: segons el mateix historiador el cost material de la primera guerra mundial era de deu milions de dòlars  per hora. 

Fes una REDACCIÓ on valores i reflexiones sobre la guerra i la pau, la teua percepció i consideracions sobre les guerres...Aquesta ha de tenir un mínim de 100 paraules.



dijous, 8 de gener del 2015

LA DIVISIÓ DE L'IMPERI ROMÀ (395 - 476 dC) i el comentari de mapes històrics

(12 de gener de 2015)

La unitat romana va fer fallida amb la decisió de l'emperador TEODOSI de dividir l'imperi en dos parts (395 dC - mapa 1)

  • Imperi romà d'Occident, amb capital a Roma.
  • Imperi romà d'Orient, amb capital a Constantinoble o Bizanci (llavors el nom d'Imperi bizantí)
A l'any 476 dC, i després de les anomenades PRIMERES INVASIONS, assistim a la desaparició de la part occidental o Imperi romà d'Occident que es fragmenta en regnes germànics (mapa 2), entre els quals acaba destacant el regne dels francs esdevenint a mitjans del s. VIII en IMPERI CAROLINGI.

Anem a treballar els mapes que tens a continuació per assimilar aquestos processos

Mapa 1






Mapa 2




El treball i comentari de mapes històrics és una tècnica fonamental que requereix un mètode determinat, com és el guió que cal seguir:
  1. Títol
  2. Espai
  3. Temps (cronologia)
  4. Llegenda
  5. Comentari o informació que ens subministra el mapa

Exemple de comentari  del MAPA 1:

  1. TÍTOL: "El món mediterrani al segle V"
  2. ESPAI: Correspon a la major part d'Europa (del sud i central), el nord d'Àfrica i Àsia Menor.
  3. TEMPS: El mapa el podem datar entre la divisió de l'imperi (395 dC) i el 476 en què desapareix l'Imperi romà d'occident com a conseqüència de les invasions bàrbares.
  4. LLEGENDA: ens indica la ciutats més importants de cada part de l'imperi, destacant la capital de cadascuna d'elles (Roma i Constantinopla), i en dos colors distints els territoris que formaven part de cada sector.
  5. INFORMACIÓ: l'antic Imperi romà s'ha dividit en dos parts, una occidental i altra oriental:
    • La zona occidental anomenada IMPERI ROMÀ D'OCCIDENT ocupava els territoris de la península ibèrica, península itàlica, gran part d'Europa fins la frontera (limes) marcada pels rius Rihn i Danubi, el Magreb africà i les illes britàniques. En ella, a banda de la capital, destaquen ciutats com Ràvena, Toletum, Hispalis.
    • La zona oriental anomenada IMPERI ROMÀ D'ORIENT i que molt aviat adoptarà el nom d'IMPERI BIZANTÍ ocupa els territoris de la península balcànica fins el riu Danubi al nord, península d'Anatòlia i zones costaneres Pròxim orient, i nord d'Àfrica (Egipte i actual Líbia).

ACTIVITAT 31. Fes el mateix - comentari de mapa - amb el MAPA 2, i afegeix al punt 5 (Informació) una breu comparativa entre el MAPA 1 i el MAPA 2.


dimecres, 7 de gener del 2015

Els pastissos i la proporció

Aquestos pastissos tan bons ens van aprofitar per treballar les proporcions, i a més per esmorçar a classe