dijous, 1 d’agost del 2013

Vocabulari UNITAT DIDÀCTICA 1. LES SOCIETATS PREHISTÒRIQUES. PROVA NÚMERO 7

Uns dels aspectes fonamentals de qualsevol disciplina o matèria curricular, com és la de CIÈNCIES SOCIALS és l'existència i ús d'un conjunt de conceptes específics o propis de la mateixa.  Amb aquesta idea present, et proposem una activitat que consisteix en què selecciones dos, i tan sols dos, conceptes propis d'aquesta unitat temàtica i elabores una definició correcta i també personal, evitant el recurs al "còpia i enganxa".

Aquesta activitat o PROVA és qualificada amb "MOLT BÉ (10)", "CORRECTE - BÉ (7)", "SUFICIENT (6), "INSUFICIENT - MILLORABLE (4)"

74 comentaris:

 1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 2. Eren nòmades: aixo significa que no vivien en el mateix lloc perque sempre estaben menejanse buscant menjar i animals per a menjar.
  Escritura: es el final de la prheistoria.

  ResponElimina
  Respostes
  1. 1) Atenció a les faltes d'ortografia
   2) Millorar la definició de "escriptura"

   Elimina
 3. La pintura rupestre és un concepte referit principalment pintura prehistòrica, quan sobre les parets o els sostres de les coves, els homes dibuixaven o pintaven els diferents animals que caçaven, també pintaven escenes de significat ritual o màgic com ara els ritus de la fertilitat etc.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Faltaria un concepte..., per tant l'exercici, tot i ser correcta la definició aportada, és INSUFICIENT - MILLORABLE

   Elimina
 4. El meu concepte es que en les pintures rupestres La pintura rupestre és un concepte referit principalment pintura prehistòrica, quan sobre les parets o els sostres de les coves, els homes dibuixaven o pintaven els diferents animals que caçaven, també pintaven escenes de significat ritual o màgic com ara els ritus de la fertilitat etc. Els materials que empraven eren el carbó de llenya o d'ossos així com diferents tipus de terres de colors, tots ells aglutinats amb aigua o greixos d'animals.

  ResponElimina
  Respostes
  1. El concepte aportat és correcte; però calia elaborar-ne DOS. Qualificació: INSUFICIENT - MILLORABLE

   Elimina
 5. El paleolític [edat de pedra] eren nòmades vivien en coves o cavalles al aire lliure. vivien de la caça, pesca, recol·lecció de fruits,
  ous, mel, …

  ResponElimina
  Respostes
  1. La definició aportada no és totalmente correcta, i a més faltaria una definició. Insistim en la necessitat de la correcció ortogràfica. Qualificació: INSUFICIENT - MILLORABLE

   Elimina
 6. El paleolític [edat de pedra] eren nòmades vivien en coves o cavalles al aire lliure. vivien de la caça, pesca, recol·lecció de fruits,
  ous, mel, …

  ResponElimina
  Respostes
  1. - Cal apotar dos definicions
   - Paleolítc...insuficientment definit... "etapa de la prehistòria..."
   - Atenció a les faltes d'ortografia

   Elimina
 7. la pintura rupestre : era una pintura que feien en l'edat de la pedra es feia en coves normalment era en sang de animal ,les pintures que pintaven era dels animals que caçaven, també de escenes de algun ritual, ...

  el sedentarisme: és la forma més recent de població humana en la qual una societat deixa de ser nòmada per a establir-se de manera definitiva en una localitat determinada a la qual considera com seva.

  ResponElimina
 8. 1- La pintura rupestre és un concepte referit principalment pintura prehistòrica, quan sobre les parets o els sostres de les coves, els homes dibuixaven o pintaven els diferents animals que caçaven, també pintaven escenes de significat ritual o màgic com ara els ritus de la fertilitat etc. Els materials que empraven eren el carbó de llenya o d'ossos així com diferents tipus de terres de colors, tots ells aglutinats amb aigua o greixos d'animals.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Definició correcta, però en són dos. Qualificació: SUFICIENT

   Elimina
 9. LA CAÇA

  La caça consisteix en perseguir i capturar animals per alimentar-se. Va ser l’activitat principal de l‘home durant el paleolític

  VIVIEN DE...

  L'agricultura la ramaderia i la recoleccio de herbes fruites i verdures

  ResponElimina
  Respostes
  1. Conceptes més específics com "pintura rupestre", "menhir", "sedentarisme"...Qualificació: INSUFICIENT

   Elimina
 10. Art la pintura rupestre pintaven en les coves, en les coves pintaven els animals que caçaven, feien una figura de la fertilitat a nomenada venus.

  ResponElimina
 11. Art la pintura rupestre pintaven en les coves, en les coves pintaven els animals que caçaven, feien una figura de la fertilitat a nomenada venus.

  ResponElimina
 12. VIVIEN DE.....
  l'agricultura,la ramaderia,la pesca....

  LES SEGUES CASES EREN....
  coves o cabanyes a l'aire lliure

  ResponElimina
  Respostes
  1. clarament incomplet i insuficient. Cal dedicar més atenció i més interés en l'activitat. Qualificació: INSUFICIENT

   Elimina
 13. VIVIEN DE.....
  l'agricultura,la ramaderia,la pesca....

  LES SEGUES CASES EREN....
  coves o cabanyes a l'aire lliure

  ResponElimina
 14. pintures:
  pintaben a les parets en sanc de animal i en pedres i en coves ni han pintures

  ResponElimina
  Respostes
  1. És precís que li dediquem més interés i encert a l'activitat, i a més cal revisar allò que escrivim per corregir les nombroses faltes d'ortografia. Qualificació: INSUFICIENT

   Elimina
 15. CASA O HABITATGE
  Una casa o habitatge és un edifici o la part d'un edifici que serveix d'habitació per als humans. La casa, formada pel sostre i les parets que tanquen un recinte, serveix per refugiar-se de la pluja, el vent, el fred i la calor o altres inclemències meteorològiques i de possibles intrusos humans o animals.
  LA PEDRA
  La paraula pedra s'usa en el llenguatge comú i en joieria, l'arquitectura i l'enginyeria per a fer referència a qualsevol material natural d'origen mineral, sòlid i caracteritzat per una elevada consistència. De manera científica, es defineix com aquell cos mineral sòlid i dur, de composició variable, no metàl·lic però que té sals i òxids metàl·lics, que constitueix les roques.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Es tracta de seleccionar i definir conceptes més específics i propis, no tan genèrics. Per exemple: nòmada, economia depredadora....Qualificació: INSUFICIENT

   Elimina
 16. El meu segon concepte es la metal·lúrgia La metal·lúrgia, del grec metallon μεταλλου mina metàl·lica i ergon, treball, l'art d'extraure els metalls, és la disciplina, dins del domini de la ciència de materials, que estudia el comportament dels elements metàl·lics, els compostos intermetàl·lics i els seus aliatges. També és la tecnologia dels metalls, la manera d'aplicar la ciència per a la seva utilització pràctica, la seva extracció, transformació i elaboració. Georgius Agricola fou un científic alemany que és considerat el pare de la metal·lúrgia i la siderúrgia gràcies a la seva obra De Re Metallica (Sobre la natura dels metalls, 1556) que és un tractat de referència de les tècniques mineres i d'obtenció i treball dels metalls de l'època.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Heu d'unificar la resposta: els dos conceptes en un post, publicació o comentari. La definició de metal·lúrgia cal contextualitzar-la como una edat (dels metalls) de la prehistòria. Millorable - insuficient

   Elimina
 17. TREBBALL DE LA PEDRA:L'edat de pedra[1] és el període de la prehistòria durant el qual els éssers humans creaven eines de pedra a partir de la tecnologia existent. La fusta, els ossos i altres materials també van ser utilitzats (banyes, cistells, cordes, cuir ...), però la pedra (i, en particular, diverses roques de trencament concoide, com el sílex, el quars, la quarsita o l'obsidiana, entre altres) va ser emprada per fabricar eines i armes, tant de tall com de percussió.

  ResponElimina
  Respostes
  1. No hem captat el significat de l'enunciat de la prova: conceptes específics del tema com per exemple: nòmada, sedendari, homo, neanderthal... A més, faltaria un concepte.
   Insuficient - millorable

   Elimina
 18. Eren nomades es a dir mai vivien en el mateix lloc perque sempre estaven buscant animals i si anaven llunt no els donava temps a tornar.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sols hem definit un concepte; en falta un altre. Insuficient

   Elimina
 19. 1) La pintura rupestre: Pintaven sobre parets, pintaven els animals que caçaven principalment el pintaven amb carbó o ossos d'animals també diferents tipus d'arena de colors
  2) Les tècniques per a caçar: Les tècniques eren mes o menys totes les mateixes portaven a un animal asta un lloc hon no podia continuar mes també feien excavacions i posaven herba per a engayarlos als animals

  ResponElimina
  Respostes
  1. La primera definició no esta completa; la segona no lo podem considerar com un concepte plenament específic. En general, millorable - insuficient.

   Elimina
 20. 2-La ceràmica és un material sòlid inorgànic i no metàl·lic que necessita de la intervenció d'una quantitat de calor en la seva preparació. Els materials ceràmics poden tenir una estructura cristal·lina o ser amorfs.
  Els primer material ceràmic conegut va ser la terrissa feta a partir de l'argila, sola o barrejada amb altres materials.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Tan sols contestem a un concepte, a més de forma excessivament genèrica: cal contextualitzar-lo en l'època històrica que correpon, en aquest cas com una de les grans innovacions neolítiques.

   Elimina
 21. PINTURA RUPESTRE:La pintura rupestre és un concepte referit principalment pintura prehistòrica, quan sobre les parets o els sostres de les coves, els homes dibuixaven o pintaven els diferents animals que caçaven, també pintaven escenes de significat ritual o màgic com ara els ritus de la fertilitat etc. Els materials que empraven eren el carbó de llenya o d'ossos així com diferents tipus de terres de colors i també utilitzaven fruits per a fer colors

  EL HABITATGE EN LA PREHISTÒRIA: La història de l’habitatge va començar als voltants del 12.000 aC, quan els éssers humans van començar a viure en coves. En aquells temps, els humans eren caçadors, recol·lectors i pescadors. Eren nòmades, és a dir, quan se’ls acabava l’aliment d’una zona, buscaven una altra cova en un altre indret per poder trobar més menjar.
  Vivien en tribus força grans, és a dir, diverses famílies juntes. Decoraven les roques de les pedres explicant algunes caceres importants o altres fites que havien assolit. Es feien vestits amb pells i portaven collarets d’ossos d’animals que havien caçat.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Correcte, tot i que el segon concepte utiltizar possiblement siga molt general.

   Elimina
 22. Pintures rupestres a l'interior de les coves eren esquemàtiques, es a dir, eren dibuixos pintats per sang i en tinta o fang. Pintaven les pintures rupestres sobre les parets o els sostres de les coves, els homes dibuixaven o pintaven els diferents animals que caçaven. Es feien les pintures rupestres a l'interior de la cova en el paleolític.

  Construccions megalítiques eren pedres gegants que es les posaven de diferent forma i formaven diferent tipus de formes anomenades: cromlec, menhir, dolmen. S'utilitzava per a fer tombes.

  ResponElimina
 23. Paleolitic
  De que vivien?:
  ·Caça,pesc,arecol·lecciode frits,ous,mel...
  ·Eren depredadors(consumeixen sense reposr).
  ·Com era la societat?:
  ·Hordes:grups familiars. 20 o 30 membres
  Tribus:conjuntd'hordes

  ResponElimina
  Respostes
  1. Es tractava de fer servir conceptes: recol·lecció; economia depredadora; tribu;... (són exemples del que cal fer).
   Qualificació: insuficient - millorable

   Elimina
 24. VIVIEN DE.....
  l'agricultura,la ramaderia,la pesca etc.

  LES SEGUES CASES EREN etc
  coves o cabanyes a l'aire lliure.

  ResponElimina
  Respostes
  1. No era aquest el sentit o intenció última de l'activitat. Millorabeñ - insuficient

   Elimina
 25. PRODUCIO DEL FOC:La economía se vale de la psicología y la filosofía para explicar cómo se determinan los objetivos; la historia registra el cambio de objetivos en el tiempo, la sociología interpreta el comportamiento humano en un contexto social y la política explica las relaciones que intervienen en los procesos económicos.

  ResponElimina
  Respostes
  1. ¿?!!...totalment incoherent. No entenem perquè has elaborat aquesta resposta. Per favor, repasa l'enunciat de la prova.

   Elimina
 26. PINTURES RUPESTRES: Les pintures rupestres són dibuixos prehistòrics que feien amb carbó de llenya, o dossos així com diferents tipus de terres de colors.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Insistim en la necessitat que s'identifiqueu plenament amb el nom complet. Falta un concepte, i el de "pintures rupestres" és insuficinet: repasa'l.

   Elimina
 27. Les Pintures Rupestes: Les pintures rupestres eren com el diari que avien fet durant el dia o el que tenien que fer al dia següent. Els colors eren naturals, es a dir, utilitzaven per a pintar el carbó, traent tot el jugó de les plantes o el fang.
  Els Monuments Megalítics: Els monuments megalítics eren construccions caracteritzades per pedres enormes. S'utilitzaven grans blocs allargats que es disposaven en forma vertical.

  ResponElimina
 28. 1) les ferramentes que fabricaven: eren de pedra, prou simples, i difícils de fabricar.
  2) El menjar: el menjar, en aquella època, era mes difícil de conseguir, ja que tenien que anar molt ben preparats

  ResponElimina
  Respostes
  1. Conceptes excessivament generals. Millorable - insuficient

   Elimina
 29. PINTURA RUPESTRE:La pintura rupestre és un concepte referit principalment pintura prehistòrica, quan sobre les parets o els sostres de les coves, els homes dibuixaven o pintaven els diferents animals que caçaven, també pintaven escenes de significat ritual o màgic com ara els ritus de la fertilitat etc. Els materials que empraven eren el carbó de llenya o d'ossos així com diferents tipus de terres de colors i també utilitzaven fruits per a fer colors.


  GRUPS HUMANS:No debia d'existir divisió de treball ni especialització, excepte en a casos que requerien habilitats especials (el xaman l'artesà...). Cada membre del grup era capaç de fer de tot per a sobreviure, al marge de les capacitats individuals, majors en uns individus que en uns altres. Donat el dimorfisme sexual, és possible que hagués certa divisió del treball entre homes i dones (en aquells casos en els quals la potència física fos essencial o es produís un embaràs). També hagué d'existir divisió del treball en funció de les edats. Encara que això, sens dubte, va afavorir la productivitat, no implica necessàriament una jerarquització social. El fet que els homes fossin més forts que els nens, les dones o els ancians no implica que ells fossin privilegiats o caps.
  És segur que va haver cultures patrilineals, matrilineals i multilineals. Però el lideratge no implicava privilegis, ni era vitalici o hereditari. La igualtat social és l'única opció en una economia en la qual no existeixen els excedents, en la qual no es pot acumular riquesa. Per la mateixa raó, és il·lògic el robatori, la guerra o la conquesta. Les dades arqueològiques semblen corroborar-ho. No hi ha senyals de conflictes bèl·lics, tampoc havia motius, ja que la densitat de població era mínima. S'estima que el màxim poblacional era de 10 milions d'éssers humans en tot el globus. La integració en la naturalesa era només possible gràcies a la cohesió d'un grup igualitari en el qual tots treballen, no per propi benefici, o per obligació, sinó voluntat, per convenciment.

  ResponElimina
  Respostes
  1. El primer concepte seria vàlid, no el segon. Clarament hem d'advertir que no esta permés la còpia directa i literal d'informació a la web.
   Qualificació: millorable - insuficient

   Elimina
 30. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 31. LA CAÇA
  La caça consistia en anar en busca de animals en arcos llances i ferramentes que anaven evolucionant pel temps i els caçaven per poder alimentar-se i poder sobreviure a eixa etapa apart de la caça van anar evolucionant unes altres coses com per exemple , la ramaderia , la agricultura .
  La agricultura tractava en alimentar-se del camp de lo que cultivaven de la terra .
  La ramaderia tractava de criar animals i alimentar-se de ells

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sembla una barreja bastant heterogènia de conceptes generals. Millorable - insuficient

   Elimina
 32. Edat de pedra :L'edat de pedra[1] és el període de la prehistòria durant el qual els éssers humans creaven eines de pedra a partir de la tecnologia existent. La fusta, els ossos i altres materials també van ser utilitzats (banyes, cistells, cordes, cuir ...), però la pedra (i, en particular, diverses roques de trencament concoide, com el sílex, el quars, la quarsita o l'obsidiana, entre altres) va ser emprada per fabricar eines i armes, tant de tall com de percussió.
  Tanmateix, aquesta és una circumstància necessària, però insuficient per la definició d'aquest període, ja que hi van tenir lloc fenòmens fonamentals d'allò que esdevindria el món actual: l'evolució humana; les grans adquisicions tecnològiques, com el domini del foc per part dels primers humans, l'ús d'estris, habitatge i roba, entre altres; l'evolució social; les glaciacions; la dispersió de diverses espècies humanes fóra de l'Àfrica, l'extinció de la resta d'espècies humanes (des de fa 30.000 anys l'única espècie humana existent avui en dia és Homo sapiens); i la revolució econòmica des d'un sistema d'economia de subsistència basada en la recol·lecció i la caça (o inicialment carronyer) a un sistema d'economia productiva basada en l'agricultura i laramaderia, que implicà la necessària domesticació d'espècies animals i vegetals.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Reiterem l'advertència i la conveniència de no fer servir el recurs de copiar directament i literalment de la web.
   Qualificació: insuficient - millorable.

   Elimina
 33. PINTURA RUPESTRE:La pintura rupestre és un concepte referit principalment pintura prehistòrica, quan sobre les parets o els sostres de les coves, els homes dibuixaven o pintaven els diferents animals que caçaven, també pintaven escenes de significat ritual o màgic com ara els ritus de la fertilitat etc.
  LA CAÇA:La caça és l'activitat per mitjà de la qual s'obtenen animals per a l'alimentació, oci, comerç, pel seu aprofitament com a matèria primera. En l'actualitat el terme es refereix sovint a la pràctica esportiva, que està regulada, però també existeix la caça furtiva o il·legal.

  ResponElimina
  Respostes
  1. El segon concepte necessariament s'ha de contextualitzar en l'època que estem estudiant.

   Elimina
 34. L'art al Paleolític:
  L'art paleolític és una manera de manifestar-se artisticament per exemple.
  Pîntures ruprestes,és un concepte referit principalment pintura prehistòrica, quan sobre les parets o els sostres de les coves, els homes dibuixaven o pintaven els diferents animals que caçaven, també pintaven escenes de significat ritual o màgic com ara els ritus de la fertilitat etc. Els materials que empraven eren el carbó de llenya o d'ossos així com diferents tipus de terres de colors, tots ells aglutinats amb aigua o greixos d'animals

  Art Mobilar, S'entén com a art mobiliar les obres realitzades per l'homo sapiens sapiens que podia portar amb si al canviar de lloc d'assentament: un figureta, un bastó de comandament, una placa decorativa en os ... Per ser considerat artístic aquesta obres hauran tenir un referència figurativa


  LA CASA
  La caça i la recol·lecció: Per alimentar-se, els humans havien de caçar, pescar o recol·lectar fruits. Caçaven petits mamífers, rèptils o insectes. Però, en ocasions, també caçaven alguns grans mamímers com mamuts, rens o bisons, dels quals ho aprofitaven tot: la pell per abrigar-se, la carn com aliment, els ossos per fer instruments, i els tendons per fer cordes.


  ResponElimina
 35. PINTURA RUPESTRE:La pintura rupestre és un concepte referit principalment pintura prehistòrica, quan sobre les parets o els sostres de les coves, els homes dibuixaven o pintaven els diferents animals que caçaven, també pintaven escenes de significat ritual o màgic com ara els ritus de la fertilitat etc.
  EL HABITATGE EN LA PREHISTÒRIA:La història de l’habitatge va començar als voltants del 12.000 aC, quan els éssers humans van començar a viure en coves. En aquells temps, els humans eren caçadors, recol·lectors i pescadors. Eren nòmades, és a dir, quan se’ls acabava l’aliment d’una zona, buscaven una altra cova en un altre indret per poder trobar més menjar.

  ResponElimina
 36. 1) Les ferramentes que fabricaven eren de pedra i algunes portaven un palo. Eren simples. Les persones eren nomades per aixo no vivien en el mateix lloc. S'alimentaven de la agricultura i la casa i feien poblats

  ResponElimina
  Respostes
  1. Cal ser més explícits i buscar i definir conceptes específics; exemple: nomadisme; revolució neolítica...

   Elimina
 37. PINTURA RUPESTRE

  La pintura rupestre es com pintaven en la prehistòria els humans

  ResponElimina
  Respostes
  1. Definició clarament incompleta i insuficient. En falta una altra.

   Elimina
 38. MONUMENTS MEGALÍTICS:
  Els monuments megalítics són figures arquitectòniques fetes amb enormes blocs de pedra. Es feien en l'edat dels metalls. Eren tombes. Hi ha tres tipus de monuments megalítics: menhir, dolmen i cromlec.

  PINTURA RUPESTRE:
  La pintura rupestre és un concepte referit principalment pintura prehistòrica, quan sobre les parets o els sostres de les coves, els homes dibuixaven o pintaven els diferents animals que caçaven, també pintaven escenes de significat ritual o màgic com ara els ritus de la fertilitat etc. Els materials que empraven eren el carbó de llenya o d'ossos així com diferents tipus de terres de colors, tots ells aglutinats amb aigua o greixos d'animals.

  ResponElimina